google-site-verification=W-9XAypvc1DhgJfcVuomPX1mFBX1cduggrs8YDH2eyM link rel=”canonical” href=”https://ippn.nl

Druk meten hoe en waarom

Wat is druk ?

De definitie van druk is kracht per oppervlakte in kg/cm2 hetgeen overeenkomt met ongeveer 1 bar. Zet je dus 10 kg op 1 cm2 dan is de druk dus ongeveer 10 bar. De eenheid kg per cm2 is echter afhankelijk van de aantrekkingskracht van de aarde lokale G die per plaats of hoogte varieert. 

Voor drukmeting in de industrie word over het algemeen bar of Pascal gebruikt welke onafhankelijk zijn van plaats of hoogte op de aarde. 10 bar in Nederland is gelijk aan 10 bar op een berg in Zwitserland.

Soorten druk meting

Overdruk hierbij word positieve druk gemeten ten opzichte van de omgevingsdruk
Onderdruk of vacuum hierbij word negatieve druk gemeten ten opzichte van de omgevingsdruk
Absolute druk word gemeten vanaf het absolute nulpunt en zal daarom bij de omgevingsdruk ongeveer 1 bar A aangeven.

Waarom meten wij druk

Druk is een van de belangrijkste variabelen in een productie proces en dient dan ook nauwkeurig te worden gemeten. Daarnaast word drukdaling gemeten voor o.a. het testen van producten, leidingen en voor alles wat lekdicht moet zijn. Drukverschil over filters om te kijken wat de vervuiling is. Branderdruk in ovens en meer.

Hoe meten we druk

Druk kan o.a. worden gemeten met analoge manometers, digitale manometers en druk- en drukverschilzenders.

Analoge manometers

worden over het algemeen toegepast voor indicatieve meting en niet voor nauwkeurige metingen daar deze over het algemeen een grove schaalverdeling hebben en daardoor minder goed afleesbaar zijn dan bijvoorbeeld digitale manometers.

Digitale manometers

Digitale manometers worden over het algemeen toegepast waar een hogere nauwkeurigheid gewenst is . 
Digitale manometers hebben geen streepjes en iedere waarde kan dus direct als een getal worden afgelezen.
Digitale manometers kunnen de druk dus nauwkeuriger meten dan een analoge manometer,
daarnaast kunnen onze manometers worden voorzien van een ingebouwde datalogger optie waarmee de druk gedurende een langere periode kan worden geregistreerd.
Digitale manometers kunnen ook worden toegepast voor het kalibreren van druksensoren, het in bedrijf stellen van installaties of het testen van installaties en systemen op lekdichtheid. 


Druk en drukverschil zenders

worden gebruik in productie processen, beveiliging systemen enz. 

Met druksensoren worden drukken in processen gemeten en geregeld .
De sensoren hebben een elektrische uitgang bv 4 tot 20 mA waarbij dit elektrische signaal overeenkomt met de te meten druk.  
Dit betekend dat 4 tot 20 mA bv overeenkomt met 0 tot 10 bar.
Daar de stoom bij 4 mA begint heb je dus tot 20 mA een verschil van 16 mA die overeenkomt met het totale druk bereik,
Bij 4 mA heb je dan 0% van de druk, bij 8 mA 25%, bij 12 mA 50% , bij 16 mA 75% en bij 20 mA 100% van de druk.

Kalibratie van druk gerelateerde meetinstrumenten

Alle bovengenoemde meetinstrumenten dien periodiek te worden gecontroleerd op werking en afwijking, dit noemt men kalibreren.

Kalibreren is niets anders dan het controleren van meetinstrumenten ten opzichte van een gekalibreerde standaard. Hierover bestaat bij velen nog verwarring om dat men denkt dat een instrument ook op nieuw word afgeregeld. Kalibreren is dus niets anders dan het bepalen van de afwijking. Indien de afwijking te groot is kan deze in bepaalde gevallen worden gecorrigeerd hetgeen men justeren noemt.

Kalibratieapparatuur voor druk

Wij leveren voor nagenoeg ieder drukinstrument een geschikte kalibrator in bereiken vanaf 1 mbar tot 2500 bar zowel voor in het veld alsook voor in de kalibratie werkplaats.

U heeft een keuze uit digitale testmanometers, digitale volautomatische drukkalibratoren, digitale automatische drukregelaars en multifunctie druk/proces kalibratoren.

Als toebehoren leveren wij kalibratie software, kalibratie handpompen, lucht vloeistof scheiders, testslangen en diverse snelkoppelingen.

Telefoon: +31 314667748  Email: info (at) ippn.nl

© Copyright 2023 IPPN Measurements & Controls. All Rights Reserved.

link rel=”canonical” href=”https://ippn.nl